Kungligt B&B i Rosersberg

Från www.Expressen.se (2009) Roligt att det uppmärksammas, det är ju ändå ett kungligt slott.

 
"Vi checkade naturligtvis in!"

Bed & Breakfast hos kungen. I varje fall känns det så.
På Rosersberg finns Sveriges enda vandrarhem i ett kungligt slott.
Vi checkade naturligtvis in!
 
Rosersberg är doldisen bland de kungliga slotten. Det ligger ståtligt på en höjd, vackert och lite avsides, ovanför Rosersbergsviken i Mälaren.
Under flera år var slottet stängt för besökare. Men så, förra sommaren, öppnade det för både nattgäster och nyfikna.
- Vi var här ute på picknick för ett par år sedan och kom att tala om hur fint man skulle kunna göra det, berättar Pär Hernell, som tillsammans med David von Schinkel driver Rosersbergs Hotell och Konferens.
- Vi kontaktade fastighetsverket och det visade sig att de letade efter en entreprenör.
Det blev snabba ryck med smygpremiär sommaren 2008 med kafé och ett antal rum i Kavaljersflygeln för gäster på bed & breakfast-basis.
- Nu har vi full konferensanläggning, restaurang och hotell. Men i sommar erbjuder vi B&B igen. Det måste ändå vara speciellt att bo få på ett kungligt slott.
Vi sitter på Hoglandsterassen med utsikt över slottsparken och Mälaren och pratar. Nere vid ångbåtsbryggan badar några killar och bortom engelska parken leker ett par tjejer med sin hund i vattnet. Bara ett plan som just startat från Arlanda stör idyllen.
- Det var just närheten till Arlanda som gjorde att vi vågade satsa, konstaterar Pär Hernell.
Solen är redan på väg ned i Mälaren när familjen Ultvedt kommer cyklande uppför slottsallén. Den här natten är de mina enda grannar i de kungliga gästrummen i Kavaljersflygeln.
- Vi hörde om det genom bekanta, berättar Gunilla Ultvedt.
- Det känns väldigt mysigt att bo här. Rummen är jättefina och stilenliga - trots möbler som tagits fram av Ikea. Vi känner oss privilegierade.
De tar med sig matkorgen och går ned till bryggan för att äta i solnedgången. Nästa morgon fortsätter de cykelsemestern mot Sigtuna.
- Men vi måste komma tillbaka och titta på slottet också.
Slottet blev kungligt 1762

Absolut. Efter att ha varit stängt för allmänheten i några år är slottet öppet för visning igen. Rosersberg har kanske inte Drottningholms prakt eller Gripsholms pondus. Men här finns en Törnrosakänsla. Rummen står nästan orörda från tiden 1795- 1860 med välbevarade inredningar och samlingar. Och allt är minsann inte yppersta utländsk prakt. Hertig Karl snålade exempelvis och köpte svenskt porslin. Och de vackra tapeterna i Röda rummet är av svenskt siden.
Rummen i Kavaljersflygeln har namn efter gäster som man vet bodde just där, som greve Wetterstedt eller greve Lagerbjelke. Själv blir jag inkvarterad hos Fru Due. Varför hon gästade Karl XIV Johan har jag inte lyckats klura ut. Men hennes man, Fredrik Due, var föredragande i norska ärenden för kungen och senare norsk statsminister i Stockholm.
Rummet är i alla fall oerhört charmigt och det ursäktar att toa och dusch ligger ute i korridoren.
Rosersbergs slott byggdes på 1630-talet av familjen Oxenstierna. Men redan femtio år senare var det omodernt och byggdes om i barockstil. Arkitekt var Nicodemus Tessin den yngre.
Slottet blev kungligt 1762 när prins Karl, senare Karl XIII, fick det av staten. Han är en av de två kungligheter som utnyttjat slottet. Den andre är Karl XIV Johan, som hade Rosersberg som sommarslott.
Efter 1860 har inga kungligheter bott här. I stället användes slottet i tur och ordning av infanteriets skjutskola, civilförsvaret och räddningsverket.
I dag äger staten själva byggnaden, medan inredningen tillhör Nationalmuseum och kungafamiljen.
Kungen har dispositionsrätt till hela slottet. Han kan alltså flytta hit om han vill. Men det kan du också. Åtminstone för en natt eller två.
Av: Håkan Boström


Kommentarer
Postat av: Sofia Hiller

En riktig favorit!

2010-03-03 @ 15:09:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0