Erika Lagerbielke


Vackra glas från Mitt & Ditt serien av Erika Lagerbielke för Orrefors, Sweden.


Kronprinsessparet och Kungen beundrar den nya servicen.

Erika formgav även den vackra glas service som Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel fick i Bröllopsgåva av Sveriges folk, riksdag och regering. Servicen är i fem delar, 200 av varje sort.
Orrefors glasen är klassiskt enkla och prydda med parets monogram. En ovanlig detalj är den rimfrostliknande bottnen i glasen.

- Det är en unik servis till unika personer. Jag inspirerades av att vår nordliga kronprinsessa förlovade sig på ett vintrigt Drottningholm, säger formgivaren Erika Lagerbielke

Glasen överlämnades efter lysningsgudstjänsten i Storkyrkan.




Kronprinsessparets service


Erika Lagerbielkes talang och känsla för formgivning gjorde att hon erövrade Orrefors arbetsstipendium och arbetade på glasbruket redan innan hon utexaminerades från Konstfack i Stockholm 1983. Ett år senare fick hon ett stort uppdrag som bestod i att skapa en glasservis för en yngre publik. Resultatet var servisen Intermezzo som skulle komma att bli en av Orrefors bäst säljande och mest populära serier genom tiderna. Erika har själv sagt om den karakteristiska blå droppen i glasets fot:
 
"All min kärlek till glasets hantverk är innesluten i den blå Intermezzodroppen. All min kunskap ligger samlad där."  
 
Det krävdes en stor portion av glasblåsarens kunskap och Erikas målmedvetenhet för att få in den blåfärgade luftbubblan i glasets fot. Intermezzo har funnits i över 20 år, och serien har stadigt utökats med nya föremål, nu finns den även tillgänglig med en svart bubbla.
 
Erika har gång på gång bevisat att hon bemästrar konsten att skapa vackra och användbara serviser där de individuella föremålen och helheten är lika enastående. Hennes glasservis, Difference, som skapades 2002 är revolutionerande; den är medvetet och metodiskt skapad för att förhöja upplevelsen av drycken. I samarbete med vinexperten Bengt Göran Kronstam har formerna tagits fram för att passa olika dryckers karaktär. Formen är alltså anpassad för att få ut det bästa av drycken genom att förstärka egenskaperna och karaktären. Därför finns det till exempel inte bara ett vitvinsglas, utan två, för att både de fruktiga och de krispiga vinerna ska komma till sin rätt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0